24 maja 2023 19:28 | Aktualności
W dniu 23 maja 2023r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w II Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym " SLOW FOOD 2023". Jego organizatorem był ZS CKR w Oleszycach. Temat przewodni dotyczył : " Wiosennego obiadu z pokrzywą".
Konkurs składał się z dwóch etapów. Zadaniem uczestników było sporządzenie zdrowego i smacznego dania głównego, do przygotowania którego wykorzystają pokrzywę.
Głównymi celami konkursu było zachęcenie młodzieży do twórczego działania,
Wszystkie dania wzbudziły zachwyt, a ich autorzy zasługują na pochwałę i uznanie.
Jury konkursowe powołane przez Organizatorów Konkursu, składające się z szefów kuchni, znawców kuchni regionalnej i dietetycznej oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych jednogłośnie zadecydowało o naszym zwycięstwie.
Laureatami konkursu zostali:
Pan dyrektor składając gratulacje naszym uczniom podkreślił ich bardzo dużą wiedzę, doświadczenie kulinarne i umiejętność przygotowywania, w krótkim czasie, wyjątkowej pod każdym względem potrawy.
Młodzież do konkursu przygotowała pani mgr inż. Sylwia Świderska, nauczycielka przedmiotów zawodowych.
Dziękujemy organizatorom.
S. Świderska