30 października 2021 21:59 | Aktualności
W dniach 25 i 28 października 2021 roku w naszej szkole odbyło się szkolenie „MAZOWIECKIE DOBRE PRAKTYKI I TRADYCJE KULINARNE – DOBRE PRAKTYKI PSZCZELARSKIE”.
Szkolenie zostało zorganizowane przez Lokalną Grupą Działania „ZIELONE SIOŁO” we współpracy z Sejmikiem Województwa Mazowieckiego i naszą szkołą. Gościliśmy pana Krzysztofa Zaniewskiego oraz pana Dominika Morawskiego – przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego, panią Adriannę Rukat – prezesa Lokalnej Grupy Działania „ZIELONE SIOŁO”, panią Agnieszkę Sołowińską – przedstawiciela Lokalnej Grupy Działania „ZIELONE SIOŁO” oraz pana Adriana Pachnika – pszczelarza, który w bardzo charyzmatyczny sposób przedstawił uczniom swoją pracę i pasję.
Uczniowie zostali podzieleni na cztery grupy i wysłuchali pasjonującego wykładu o tym, jak ważne są pszczoły dla środowiska oraz jaki jest wpływ środków chemicznych na te bardzo pożyteczne owady. 25 października w szkoleniu wzięli udział uczniowie klas 3BT i 2BT, a 28 października – 3B4, 4BT oraz 2BBA. Uczniowie bardzo aktywnie uczestniczyli w zajęciach, mieli dużo pytań do prowadzącego.
Szkolenie było bardzo interesujące i pokazało uczniom inne spojrzenie na prowadzenie działalności rolniczej.
Ł. Minga
Foto: Ł. Minga, A. Sakowicz