22 września 2021 22:43 | Aktualności
Koleiny dzień stażu zagranicznego w greckim Eratini obfitował w liczne doświadczenia. Po właściwych zajęciach praktycznych, które uczniowie klas gastronomicznych odbywali w kuchni i restauracji hotelu Delphini Beach, a mechanizatorzy wyjazdowo w pobliskich miejscowościach, udaliśmy się na wycieczkę zawodoznawczą do Amfissis.
Na każdym niemal kroku spotykamy się z dowodami ogromnego znaczenia, jakie dla Greków mają oliwki. Niemal każda rodzina posiada choć kilka drzew oliwnych, a oliwki i związany z nimi przemysł stanowią ogromną część dochodów tego narodu. Warunki tu panujące (upał i brak żyznych gleb) nie sprzyjają tradycyjnemu rolnictwu, są za to optymalne dla produkcji oliwek. Nic zatem dziwnego, że w licznych miejscowościach funkcjonują małe, rodzinne wytwórnie oliwy z oliwek. W takiej też mieliśmy okazję być .
W oliwiarni Delphi Ladi zlokalizowanej w miejscowości Amfissis produkcją oliwy i jej przetworów zajmuje się jedna rodzina od pięćdziesięciu lat. Jej właściciel nie tylko opowiedział nam o przebiegu procesu produkcji i pozwolił posmakować swoich wyrobów, ale również wskazał sposoby oceny właściwości i jakości oliwy, co było szczególnie cenną nauką dla uczniów klas gastronomicznych.
Tekst i foto: A. Parys