Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie
https://lubiejewo.pl

23 maja 2021 20:57 | Aktualności

Praktyki we Włoszech - część 3.

Zgodnie z założeniami projektu praktyk zawodowych „Zgłębiamy tajniki włoskiej kuchni- praktyki zagraniczne dla Techników Żywienia i Usług Gastronomicznych w projekcie 2020-1- PL01- K102-081141” poznajemy i historię i włoską kulturę. Nasza grupa zwiedziła San Marino. To śródlądowe państwo stanowiące enklawę na terenie Włoch zauroczyło wszystkich uczestników praktyk zawodowych. Położone na zboczu góry Monte Titano 749 m n.p.m. o powierzchni 61 km² jest jednym z najmniejszych państw świata. Nie posiada lotniska ani kolei. Na czele rządu stoi regent, który jest wybierany co pół roku. W mieście zachowały się średniowieczne domy i fortyfikacje, mury obronne z bramami i basztami.

Mieliśmy szczęście być pierwszą wycieczką po lockdownie. Zostaliśmy bardzo serdecznie przyjęci przez miejscowych sklepikarzy i restauratorów, którzy dopiero otwierają się na sezon. Takiej serdeczności nie doświadczyliśmy nigdzie. Zachwyciła nas nie tylko życzliwość, ale również znajomość języka polskiego.

Na każdym kroku staramy się zgłębiać tajniki kuchni włoskiej, dlatego też w San Marino udaliśmy się skosztować regionalnych potraw- Capeletti in brodo (czyli miejscowe tortellini w rosole) i oczywiście pizza, którą próbujemy we wszystkich miejscach, które odwiedzamy, bo wszędzie smakuje inaczej.

Opuściliśmy gościnne San Marino z uczuciem niedosytu. Każdy z nas chętnie by tu wrócił jeszcze raz.

 

Tekst i foto: A. Sobotka, A. Jakubczyk - Bajorek