02 grudnia 2020 17:41 | Aktualności
9 listopada został ogłoszony konkurs Gastronomiczny pod hasłem „Gęsina na Świętego Marcina”.
Tegoroczny konkurs ze względu na sytuację epidemiczną odbył się drogą internetową. Polegał on na przygotowaniu potrawy z gęsiny, zrobieniu kilku zdjęć wybranych etapów przygotowania potrawy, opisaniu i przesłaniu wraz z recepturą.
Jury stanęło przed niełatwym zadaniem, nadesłane prace reprezentowały wyrównany, bardzo wysoki poziom, o zwycięstwie decydowały pojedyncze punkty.
Po ocenie nadesłanych prac Jury wyłoniło zwycięzców:
● Krzysztof Kądziela - klasa 2P4 – miejsce pierwsze – uczeń przygotował „Pierś gęsi z chrupiącą skórką, pieczoną w czerwonym winie".
● Marcin Szulborski - klasa 3PT – miejsce drugie – uczeń przygotował „Gęś pieczoną w całości według przepisu babci”.
● Kamila Mazur - klasa 2BGA – uczennica przygotowała „Pierś z gęsi z sosem piernikowym”.
Bardzo dziękuję wszystkim uczniom za udział w konkursie i zaangażowanie.
Poniżej zdjęcia potraw konkursowych oraz film z Targów Warsaw Food Expo 2019 w Nadarzynie pod Warszawa - Promocja Mięsa Gęsiego, gdzie mieliśmy okazję podpatrzeć i spróbować przepyszne potrawy z gęsiny.
Organizatorkami konkursu były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Monika Kuczewska, Maria Dobies oraz Elżbieta Rukat.
M. Kuczewska