11 października 2020 09:14 | Aktualności
W dniu 09.10.2020 gościliśmy w naszej szkole mistrza kulinarnego, pana Marcina Budynka wraz z dietetykiem panią Judytą Szymkowiak.
Pan Marcin realizuje program informacyjno – szkoleniowy z zakresu jakości mięsa drobiowego skierowany do uczniów szkół gastronomicznych pt. „Stawiam na drób”.
Pomysłodawcą i koordynatorem projektu jest Związek „Polskie Mięso”.
Projekt „Stawiam na drób” w całości jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Program merytorycznie wspierany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka.
Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół
gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa drobiowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa.
Szkolenie złożone było z dwóch części:
teoretycznej , która obejmowała:
i praktycznej, której program obejmował:
W szkoleniu wzięli udział uczniowie klasy IIP4 – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy pod okiem szefa kuchni stworzyli wspaniałe dania z kurczaka i kaczki.
Po spotkaniu otrzymali również: certyfikaty, profesjonalne noże szefa kuchni oraz fartuchy.
Inicjatorem i organizatorem warsztatów była pani Maria Dobies.
Pomocą służyły: pani Elżbieta Rukat, Monika Kuczewska i Małgorzata Gajewska.
Więcej o Akademii Kulinarnej Marcina Budynka przeczytacie na stronie http://marcinbudynek.pl/
M. Dobies, M. Kuczewska
Foto: M. Dobies, M. Kuczewska, M. Gajewska