17 czerwca 2019 22:25 | Aktualności
Od września 2018 roku realizujemy w naszej szkole projekt ekonomiczny pt. „Kuźnia młodego przedsiębiorcy”. Projekt realizuje 47 szkół, dla których organem prowadzącym i nadzorującym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem tego programu jest rozbudzenie u uczniów postaw i zachowań przedsiębiorczych.
W dniach 14 -15 czerwca 2019 roku w Piszu odbyła się konferencja podsumowująca projekt. Gościli na niej przedstawiciele szkół, spośród których zostało wyłonionych 5 zespołów - finalistów, które zaprezentowały swoje prace konkursowe. Nasza grupa uczniów w składzie: Agata Rusak, Dominika Duda i Karol Jarząbek, przedstawiła biznesplan dla firmy gastronomicznej „THE POWER OF FOOD”.
W swojej pracy wykorzystali cyfrową technologię, pomysły na wykorzystanie surowców wtórnych oraz przede wszystkim nowoczesną technologię żywieniową z wykorzystaniem ekoproduktów od polskich rolników.
Koordynator projektu, pani mgr Sylwia Sadłowska, powiedziała na podsumowaniu, że komisja jednogłośnie wyraziła zdanie o naszym projekcie jako najlepszym w konkursie. Po prezentacji biznesplanu na forum przedstawiciele Narodowego Banku Polskiego oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyrazili głęboki podziw dla profesjonalnego wykonania projektu, oraz do porywającej słuchaczy prezentacji.
Jestem bardzo dumna z naszych uczniów; nie tylko z tego, że osiągnęli sukces i zajęli pierwsze miejsce, ale że potrafili ciężko i solidarnie na to zwycięstwo pracować.
Katarzyna Oczkowska – szkolny koordynator projektu.
Foto: D. Duda, A. Rusak, R. Szwech