Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie
https://lubiejewo.pl

20 grudnia 2017 13:37 | Aktualności

Pani Jadwiga Żach na seminarium naukowym w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W dniu 15.12.2017 roku w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa  i Gospodarki Żywnościowej odbyło się seminarium pt. „Innowacyjne trendy producenckie na międzynarodowych rynkach żywnościowych”. Referat wygłosił prof. Szczepan Figiel.

Trend w pojęciu ekonomicznym dotyczy zmiany działań w charakterze i nasileniu podmiotów ekonomicznych i gospodarczych. Trendy w produkcji żywności mogą być jakościowe i ilościowe. Osie kierunkowe trendów w żywieniowych innowacyjnych produktach dotyczą:

Różnice między kontynentami i krajami dotyczące zmian w produktach żywieniowych są duże. Trendy innowacyjne w produktach żywnościowych dominujące we wszystkich krajach dotyczyły:

Efekt globalizacji gospodarki światowej spowodował, że te trendy są podobne. Dalsza część wykładu dotyczyła zagadnień:

Dyskusja po zakończonym wykładzie toczyła się wokół następujących problemów:

Seminarium było bardzo interesujące.

 

J. Żach

Foto: IRRiGŻ

Zdjęcia: