20 grudnia 2017 13:37 | Aktualności
W dniu 15.12.2017 roku w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej odbyło się seminarium pt. „Innowacyjne trendy producenckie na międzynarodowych rynkach żywnościowych”. Referat wygłosił prof. Szczepan Figiel.
Trend w pojęciu ekonomicznym dotyczy zmiany działań w charakterze i nasileniu podmiotów ekonomicznych i gospodarczych. Trendy w produkcji żywności mogą być jakościowe i ilościowe. Osie kierunkowe trendów w żywieniowych innowacyjnych produktach dotyczą:
Różnice między kontynentami i krajami dotyczące zmian w produktach żywieniowych są duże. Trendy innowacyjne w produktach żywnościowych dominujące we wszystkich krajach dotyczyły:
Efekt globalizacji gospodarki światowej spowodował, że te trendy są podobne. Dalsza część wykładu dotyczyła zagadnień:
Dyskusja po zakończonym wykładzie toczyła się wokół następujących problemów:
Seminarium było bardzo interesujące.
J. Żach
Foto: IRRiGŻ