06 listopada 2017 14:16 | Aktualności
W czwartek i piątek (2 i 3 listopada) gościliśmy w domu Państwa Ryglów w Bojanach. Mieliśmy ogromną przyjemność uczestniczyć w drugich, z cyklu pięciu, warsztatach wegańskich. Pani Dorota i Pan Tomek otworzyli dla nas nie tylko zasoby swojej ogromnej wiedzy na temat idei weganizmu, ale również drzwi swojego magicznego domu, w którym poczuliśmy się cudownie od momentu przekroczenia jego progu. Palący się w kominku ogień, własnoręcznie wykonane meble i piękne dekoracje sprawiły, że nauka gotowania stała się jeszcze przyjemniejsza.
Atmosfera, jaką stwarzają gospodarze tego miejsca oprócz zdobywania umiejętności kulinarnych sprzyja również długim i twórczym rozmowom na temat przyszłości, planów zawodowych i tego, co chcemy w życiu osiągnąć - a dla maturzystów są to w tej chwili najistotniejsze problemy i dylematy.
Dodatkową atrakcją warsztatów było wspólne muzykowanie :).
W kuchni było nie mniej ciekawie...
Powstały genialne wegańskie burgery z kaszy jaglanej, czarnej soczewicy itofu z mnóstwem dodatków oraz naleśniki dyniowe, podane z konfiturą wiśniową i bananami.
Spróbowaliśmy jak smakuje parmezan z migdałów i ugotowaliśmy zupę kim chi.
Dziękujemy Gospodarzom za wspaniałe przyjęcie i z niecierpliwością czekamy na kolejne zajęcia (również w Bojanach) i nowe wegańskie smaki!!!
M. Gajewska
Foto: M. Gniazdowska, M. Gajewska