Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie
https://lubiejewo.pl

27 października 2017 17:29 | Aktualności

Szkolne eliminacje OWiUR.

Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych (OWiUR), najważniejsza olimpiada zawodowa dla uczniów szkół rolniczych z całej Polski ma wieloletnią tradycję. W tym roku odbywa się jej XLII edycja. Jest to olimpiada ogólnopolska, przeprowadzana w trzech etapach: szkolnym, okręgowym oraz centralnym, umożliwiająca zdobycie indeksu w uczelniach rolniczych, a także zwolnienia z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. W roku obiegłym w eliminacjach szkolnych w całej Polsce wzięło udział ponad 21000 uczestników.

Więcej informacji o olimpiadzie znajdziecie tutaj.

Uczniowie naszej szkoły przystąpili w dniach 26,27 października 2017 roku do zmagań w eliminacjach szkolnych OWiUR. W tym roku startowali w trzech blokach tematycznych:
mechanizacji rolnictwa (16 uczestników), gastronomii (8 uczestników) oraz technologii żywności (3 uczestników).

W każdym z bloków trzeba było rozwiązać test składający się z 60 pytań oraz przystąpić do trzech zadań praktycznych, za które łącznie można było otrzymać 60 punktów, tak więc razem można było zdobyć ich 120. Podczas oceniania zadań praktycznych brane były pod uwagę m.in.: wykonanie zadania, teoretyczne uzasadnienie wykonania oraz przestrzeganie zasad bhp.

W bloku mechanizacja rolnictwa w części praktycznej należalo wykonać następujące zadania:

  1. Wykonanaj pomiar gęstości elektrolitu i oceń stopień naladowania akumulatora.
  2. Przygotowanie siewnika uniwersalnego doo pracy, wskaż mozliwe regulacje.
  3. Dobierz narzędzia do wykonania otworu gwintowanego pasującego parametrami do wskazanej śruby.

Zadania praktycze w bloku gastronomia:

  1. Wykonanie sosu winegret.
  2. Przedstawienie wartości odżywczej i możliwości wykorzystania w potrawach: soczewicy, selera naciowego, kaszy gryczanej, cukinii i brokułów.
  3. Dobór właściwych naczyń stołowych i sztućców do serwowania określonych potraw oraz przeprowadzenie obsługi kelnerskiej.

Zadania praktycze w bloku technologia żywności

  1. Ocena świeżości ryb. Omówienie cech organoleptycznych ryby świeżej i nieświeżej.
  2. Rozpoznanie ziół oraz przedstawienie ich zastosowania .
  3. Wskazanie produktów, które są bogatymi źródłami tłuszczów nienasyconych, białka pełnowartościowego, witaminy C, wapnia i błonnika.



Wyniki etapu szkolnego XLII edycji OWiUR.

blok mechanizacja rolnictwa:

  1. Grzegorz Janicki /3BT/,
  2. Konrad Dębek /2BT/, Robert Pecko /4BTb/ - (ex aequo),

blok gastronomia:

  1. Dominika Duda /2PT/,
  2. Karolina Wilczyńska /2PT/,

blok technologia żywności:

  1. Paweł Krysiński /3PT/,
  2. Magdalena Jadczak /3PT/.


Gratulacje dla zwycięzców i podziękowania dla wszystkich uczestników!

 

Tekst i foto: M. Falbowska, A. Sakowicz

PS.1

Dyrekcja serdecznie dziękuje nauczycielom: Marcie Falbowskiej, Małgorzacie Gajewskiej, Mieczysławowi Orychowi, Jarosławowi Glince, Aleksandrowi Nassarowi oraz Krzysztofowi Markowskiemu za przygotowanie i przeprowadzenie szkolnego etapu OWiUR.

PS.2

Uczestnicy bloku mechanizacja rolnictwa w oczekiwaniu na swoją kolejkę do zadań praktycznych oglądali m.in. kultowy serial animowany "Reksio", co widać na dwóch zdjęciach:).