10 października 2017 20:11 | Aktualności
W dniu 9 października odbyły się pierwsze (z cyklu pięciu) warsztaty kuchni wegańskiej, które poprowadzili Państwo Dorota i Tomasz Ryglowie. To cudowni i otwarci ludzie, którzy we wspaniałej atmosferze wprowadzili naszych uczniów w magiczny świat zapachów i smaków kuchni roślinnej.
Podczas zajęć uczniowie przygotowali buliony roślinne (wg własnych pomysłów), na bazie których powstały pyszne zupy, m.in. krem z pomidorów, dyni czy buraków. Wszyscy zachwycali się smakiem pasty z tofu, suszonych pomidorów, czosnku i pietruszki. Ukoronowaniem wspólnego gotowania był creme brulee z kaszy jaglanej podany w „towarzystwie” herbaty z imbiru, kurkumy i cytryny.
EKO-LOGIKA to strzał w dziesiątkę, doskonały sposób na rozwijanie zainteresowań, a co najważniejsze, zdobycie wiedzy o zdrowym gotowaniu roślinnym, które teraz jest bardzo trendy, a wegańskie restauracje wyrastają jak grzyby po deszczu.:)
Czekamy na kolejne warsztaty – tym razem w Bojanach…
Tekst i foto: M. Gajewska