19 października 2016 22:10 | Aktualności
„Dzień chleba” na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń naszej Szkoły. Jak co roku przystąpiliśmy do obchodów Światowego Dnia Chleba organizując konkurs „Chleb na zakwasie”. W tym roku szkolnym rekordowa liczba zgłoszonych uczniów (36 osób!) świadczy o tym, że przybywa smakoszy chleba na zakwasie. Uczniowie upiekli 17 bochenków chleba o różnych smakach: chleb czosnkowy, chleb z ziarnami słonecznika i dyni, chleb żurawinowy, a zupełnym zaskoczeniem okazał się chleb czekoladowy!
Zwieńczeniem trudu uczniów była degustacja wypieków. Uczestniczyli w niej Dyrekcja Szkoły, nauczyciele, przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego i Pan Andrzej Kołodziejczyk, przedstawiciel Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Warszawie,, która corocznie wspiera nas w organizacji przedsięwzięcia i funduje nagrody.
Zwycięzcami tegorocznego konkursu zostały uczennice:
Dominika Duda i Agnieszka Marcjaniak ( kl. IPT) – I miejsce,
Agata Rusak i Agnieszka Perzyna ( kl. IPT) – II miejsce,
Magdalena Jadczak i Oktawia Gesek ( kl. IIPT) – III miejsce.
Gratulujemy zwycięzcom i wszystkim uczestnikom! To był wspaniały dzień - czas ciężkiej pracy, zabawy, ale także czas zdobywania nowych doświadczeń. W ciągu jednego dnia udało nam się przypomnieć tradycję wypieku chleba na zakwasie oraz zwrócić uwagę na walory odżywcze i smakowe tego rodzaju chleba. Fakt, iż każdego roku akcja cieszy się coraz większym zainteresowaniem, pozwala wierzyć, że chleb w świadomości młodego pokolenia pozostanie tym samym, czym był dla pokolenia dziadów i pradziadów.
M. Falbowska
Foto: M. Gajewska, A. Sakowicz