26 kwietnia 2016 19:23 | Aktualności
Od września przyszłego roku szkolnego w naszej szkole zacznie działać nowo powstała stołówka oraz kuchnia dla uczniów mieszkających w internacie.
Nowoczesna kuchnia została wyposażona w profesjonalny, najwyższej klasy sprzęt firmy RM GASTRO (jednej z największych firm w Europie produkującej urządzenia dla gastronomii). Sprzęt tej firmy jest wybierany przez najlepszych kucharzy.
W dniu dzisiejszym nauczycielki przedmiotów gastronomicznych oraz uczniowie I, II i III klas technikum żywienia i usług gastronomicznych mieli okazję uczestniczyć w szkoleniu dotyczącym obsługi pieca konwekcyjno – parowego RETIGO blue vision (to już drugi piec konwekcyjno - parowy w naszej szkole). Szkolenie to przeprowadził pan Dawid Domin, doradca kulinarny firmy RM GASTRO.
Dzięki panu Dawidowi mogliśmy dowiedzieć się nie tylko o szeregu różnych funkcji, jakie posiada piec, ale również skosztować pysznych, rozpływających się w ustach potraw jakie powstały podczas szkolenia.
Uczniowie wzbogaceni o nową wiedzę z niecierpliwością czekają na kolejne zajęcia praktyczne w nowej kuchni.
M. Kuczewska
Foto: T. Budzisz