23 lutego 2015 16:18 | Aktualności
W dniach 20-22 lutego odbył się w naszej szkole kurs kelnersko-barmański prowadzony przez Pana Grzegorza Górnika, Prezesa Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów.
Zajęcia warsztatowe trwały 3 dni. Pierwszego dnia uczyliśmy się bardzo efektownej sztuki flambirowania potraw w obecności gościa, która polega na podawaniu dań płonących. Pod koniec dnia Pan Grzegorz pokazał nam, jak przygotowywać i prawidłowo podać różnego rodzaju skorupiaki, mogliśmy oczywiście wszystkich spróbować. Serwowane były m.in. homar, krab, ostrygi oraz ślimaki winniczki. Niektórzy z nas mieli okazję po raz pierwszy skosztować tak wykwintnych smaków.
Następnego dnia mieliśmy okazję poznać pracę kelnera w restauracji oraz ćwiczyć umiejętności niezbędne w tym zawodzie. Wielu z nas czuło się w tej roli jak ryba w wodzie…
Pod koniec dnia uczyliśmy się jak rozpoznać różne rodzaje wód podawanych gościom – staliśmy się hydrosomelierami.
Trzeciego dnia Pan Grzegorz wprowadził nas w tajniki sztuki barmańskiej. Zapoznaliśmy się z terminologią i funkcjami profesjonalnego sprzętu barowego oraz poznaliśmy tajniki miksologii, czyli zasady dotyczące technik mieszania drinków. Mieliśmy okazję samodzielnie wykonać efektowne drinki. Duże wrażenie zrobił na nas profesjonalnie przeprowadzony pokaz dekantyzacji i serwowania wina.
Zgodnie z maksymą , że "obsługa to sztuka a kelner to aktor", Pan Grzegorz stworzył nam trzydniowy spektakl, w którym połączył ogromne umiejętności i wiedzę z pasją wykonywania zawodu. Byliśmy oczarowani… Dziękujemy.
M. Falbowska, M. Gajewska
Foto: A. Gajewska