Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Nasza szkoła zmienia się dla Was :)::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Nasza szkoła zmienia się dla Was :)::Zapraszamy!

Archiwum - Aktualności

05 października 2015 21:07

Wydarzenie „Rolnictwo ekologiczne i produkty rolne wysokiej jakości przyszłością polskiej wsi – PROW 2014-2020” - Jabłoń 2015.

Po raz kolejny nasza szkoła wzięła udział wwydarzeniu, organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które odbyło się 3października 2015r. w miejscowości Jabłoń (woj. lubelskie) pod hasłem „Rolnictwo ekologiczne i produkty rolne wysokiej jakości przyszłością polskiej wsi – PROW 2014-2020”. Miało ono na celu promocję polskiej żywności: produktów tradycyjnych, lokalnych, regionalnych oraz produktów oznaczonych logiem: Rolnictwo Ekologiczne, Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, Poznaj Dobrą Żywność lub objętych krajowymi systemami jakości żywności. Podczas imprezy odbyła się prezentacja 45-ciu szkół rolniczych z całej Polski prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz degustacja potraw regionalnych.

Na przygotowanym przez naszą szkołę stoisku wystawione były produkty z lokalnych gospodarstw:

  • wyróżnione Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego tj.: „Ciasto marchewkowe Dajany” z gospodarstwa agroturystycznego „Dajana” w Broku, „Ser Mocek z mleka krowy polskiej czerwonej” z gospodarstwa Pani Anity Mierzejewskiej (absolwentki naszej szkoły), Miód Lipcowy oraz Miód Kurpiowski oznaczony logo Chronione Oznaczenie Geograficzne od Pana Mirosława Pędzich,
  • wyróżnione w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów Buraczki w zalewie goździkowej z Gospodarstwa Agroturystycznego „Orliczówka”,
  • olej rzepakowy Pana F. Keslera, który zdobył wiele wyróżnień: „Perła 2015”, Laur Marszałka 2013, Smaki Regionów 2011 – I nagroda” oraz laureat „Agro Polska”.

Ponadto na stoisku prezentowaliśmy: fafernuchy – produkt regionalny, pasztet z selera, ciasto buraczano- czekoladowe, chleb słonecznikowy na zakwasie, piwo kozicowe oraz sery podpuszczkowe z orzechami i suszonymi pomidorami.

 

Szkołę reprezentował Dyrektor Tadeusz Budzisz, opiekunowie Marta Falbowska i Iwona Jastrzębska oraz uczniowie: Patrycja Pych, Agnieszka Paszczyk, Bartosz Kolator i Radosław Zając.

Na wszystkich przybyłych na to niecodzienne wydarzenie czekało wiele ciekawych atrakcji: pięknie i pomysłowo udekorowane stoiska szkół, degustacja produktów lokalnych z różnych regionów Polski, odwiedzanie stanowisk firm ze sprzętem rolniczym. Imprezę uświetniły występy zespołów ludowych i innych zespołów muzycznych.

Uczniom naszej szkoły serdecznie dziękujemy za zaangażowanieUśmiech - opiekunowie.

 

 

M. Falbowska, I. Jastrzębska

Foto: M. Falbowska, I. Jastrzębska, T. Budzisz

Przeczytano: 719 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry

Piknik edukacyjny szkół MRiRW 2015.

baner_stopka