Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

11 października 2020 09:14 | Aktualności

Akademia Kulinarna Marcina Budynka – „Stawiam Na Drób - IV Edycja”.

W dniu 09.10.2020 gościliśmy w naszej szkole mistrza kulinarnego, pana Marcina Budynka wraz z dietetykiem panią Judytą Szymkowiak.

Pan Marcin realizuje program informacyjno – szkoleniowy z zakresu jakości mięsa drobiowego skierowany do uczniów szkół gastronomicznych pt. „Stawiam na drób”.

Pomysłodawcą i koordynatorem projektu jest Związek „Polskie Mięso”.

Projekt „Stawiam na drób” w całości jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Program merytorycznie wspierany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka.

Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół

gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa drobiowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa.

Szkolenie złożone było z dwóch części:

teoretycznej , która obejmowała:

  • wybrane rasy drobiu hodowane w Polsce,
  • produkcja drobiu w Polsce,
  • walory odżywcze drobiu,
  • profesjonalny rozbiór tuszki drobiowej,

 i praktycznej, której program obejmował:

  • nowoczesne metody obróbki drobiu,
  • marynowanie drobiu,
  • kompozycje smakowe i aranżacja potraw.

W szkoleniu wzięli udział uczniowie klasy IIP4 – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy pod okiem szefa kuchni stworzyli wspaniałe dania z kurczaka i kaczki.

Po spotkaniu otrzymali również: certyfikaty, profesjonalne noże szefa kuchni oraz fartuchy.

Inicjatorem i organizatorem warsztatów była pani Maria Dobies.

Pomocą służyły: pani Elżbieta Rukat, Monika Kuczewska i Małgorzata Gajewska.

Więcej o Akademii Kulinarnej Marcina Budynka przeczytacie na stronie http://marcinbudynek.pl/

 

M. Dobies, M. Kuczewska

Foto: M. Dobies, M. Kuczewska, M. Gajewska

 

Przeczytano: 289 razy. Wydrukuj|Do góry

Akademia Kulinarna Marcina Budynka – „Stawiam Na Drób - IV Edycja”.

baner_stopka