Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

03 lutego 2020 20:42 | Aktualności

I edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”. Wyłoniono 6 najlepszych drużyn - w tym z Naszej Szkoły!

29-30.01.2020 r. uczennice  klasy 3PT Karolina Małecka i Aleksandra Waniewska  reprezentowały szkołę uczestnicząc w Regionalnych Eliminacjach do Ogólnopolskiego Konkursu "Bitwa na drobiowe smaki”. Konkurs odbył się w studio kulinarnym „Gastro Magic” w Jawczycach. Przystąpili do niego reprezentanci 16 szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego.

Organizatorzy postawili wysoko poprzeczkę. Pierwszego dnia każda drużyna musiała sporządzić przystawkę i wydać ją najpóźniej po 60 minutach, a danie zasadnicze maksymalnie po 120 minutach. Drób był podstawowym składnikiem w daniach uczniów w kulinarnych potyczkach. Karolina i Aleksandra przygotowały: „Mus z wątróbki na kruchym ciastku   orzechami włoskimi” oraz „Kurczaka z puree pietruszkowym”. Z 16 drużyn wyłoniono 6 najlepszych. Znaleźliśmy się wśród nich! i przeszliśmy do finału Regionalnych Eliminacji.

Drugiego dnia uczennice nadal toczyły bitwę  na drobiowe smaki. Ich zadaniem było zaaranżowanie dania ze składników przygotowanych przez organizatora. Obowiązkowe tym razem były cztery składniki: filet z kurczaka, skrzydełko z kurczaka, pieczarki i panierka panko. Resztę dobierali uczestnicy ze wspólnego stołu. Na wykonanie dań było 120 minut.

Podczas pracy uczniowie byli stale obserwowani przez Jury. Jurorami byli Łukasz Konik – szef kuchni specjalizujący się w kuchni molekularnej, kucharz Artur Wawer, szef kuchni w Hotelu Echo Mirosław Ciołak i dietetyk Oliwia Płaczek. Drużynom przydzielano punkty za tempo pracy, utrzymywanie porządku na stanowisku, przestrzeganie zasad higieny, uczciwe współzawodnictwo, postępowanie zgodnie ze sztuką kulinarną (w tym stosowanie zasad zero-waste) i podział pracy w zespole. Gotowe potrawy oceniane były ze względu na trudność ich wykonania, estetykę podania oraz smak. Jakby tego było mało, należało działać pod presją czasu i czujną obserwacją kamery – wrażeń nie brakowało! 

Nasza drużyna nie awansowała do etapu ogólnopolskiego, lecz zdecydowanie nie był to stracony czas. Obserwacja pracy i potraw innych drużyn oraz końcowe, szczegółowe omówienie każdego dania przez renomowanych szefów kuchni były dla nas nowym, inspirującym i motywującym do działania doświadczeniem.

 

Tekst i foto: M. Falbowska

Przeczytano: 175 razy. Wydrukuj|Do góry

Konkurs "Bitwa na drobiowe smaki 2020".

baner_stopka