Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

09 czerwca 2019 22:24 | Aktualności

„Dieta wegańska a zdrowie - fakty i mity”. Ogólnopolskie seminarium dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.

W dniach 4-6 czerwca 2019r. w Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie odbyło się seminarium z warsztatami kulinarnymi – „Dieta wegańska a zdrowie - fakty i mity”. Szkolenie zostało zorganizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. Wzięła w nim udział 30-osobowa grupa nauczycieli szkół gastronomicznych z różnych rejonów Polski.

Seminarium miało na celu poszerzenie wiedzy na temat roślinnego odżywiania, jego aspektów zdrowotnych, wpływu wyborów żywieniowych na stan środowiska naturalnego i zdrowie człowieka. Jednak przede wszystkim zaplanowane warsztaty miały przygotować nauczycieli do samodzielnego prowadzenia lekcji związanych z dietą roślinną ze szczególnym uwzględnieniem sporządzania dań wegańskich. Zależało nam również na przekazaniu najnowszych  trendów  w gastronomii naszym uczniom, przyszłym potencjalnym młodym kucharzom.

Pierwszy dzień seminarium rozpoczął się od oficjalnego powitania gości w murach naszej szkoły. Pan dyrektor Roman Malicki serdecznie przywitał panią Małgorzatę Pawlonkę przedstawiciela KCER w Brwinowie, państwa Dorotę i Tomasza Ryglów – trenerów warsztatów z kuchni wegańskiej oraz wszystkich uczestników szkolenia. Kolejnym punktem programu było zaprezentowanie dorobku ZS CKR w Starym Lubiejewie. Podczas prezentacji naszej szkoły, największe wrażenie na uczestnikach wywarła nasza „palmiarnia”, w której podziwiano m. in. naszą 60-letnią palmę, oraz nowocześnie wyposażone klasy i warsztaty.

Już pierwszego dnia rozpoczęliśmy przygodę z kuchnią wegańską. Prowadzący zapoznali nas z  zagadnieniami związanymi z weganizmem i kuchnią wegańską oraz dokonali prezentacji produktów stosowanych w kuchni wegańskiej.  Po czym rozpoczęliśmy cykl warsztatów, stawiając pierwsze kroki w przygotowywaniu potraw wegańskich. Zwieńczeniem pierwszego dnia była wycieczka do „Browaru Podborze” gdzie przybliżono nam rzemieślniczą produkcję piwa. Poznaliśmy historię piwa, technologię warzenia, zasady fermentacji i leżakowania.

W drugim dniu szkolenia kontynuowaliśmy rozpoczęty cykl warsztatów, przygotowując różnorodne potrawy wegańskie, tj.: rosół grzybowy a’la ramen, zupa kimchi, jaglane burgery, pierogi ruskie, spagehetti z surowej cukinii, hummus, creme brule, piernik pomidorowy, mus czekoladowy, pasta bezjajeczna, bekon kokosowy, smoothie na bazie banana i wiele innych. Nasza nauka „roślinnego gotowania” opierała się na kreatywnym poszukiwaniu smaku. Korzystając z udostępnionych przez prowadzących przepisów, niejednokrotnie modyfikowaliśmy je tworząc własne wegańskie dania.  Po ciężkiej pracy czekała na nas nagroda – degustacja, było smacznie! Po całodniowych warsztatach, uczestniczyliśmy jeszcze w wykładach prowadzonych przez pana Marka Rudzińskiego konsultanta KCER w Brwinowie. Dotyczyły one kierunków zmian w kształceniu zawodowym jakie nastąpią po 1 września 2019r. oraz nowych podstaw programowych w kształceniu zawodowym.

Ostatni dzień szkolenia rozpoczęliśmy od wizyty w olejarni pana Franciszka Keslera, rolnika i producenta regionalnego oleju. Dzięki jego gościnności poznaliśmy metody uprawy rzepaku, proces produkcyjny oraz właściwości zdrowotne oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. „Olej rzepakowy Keslera” , bo tak brzmi jego nazwa był wielokrotnie nagrodzony. Po prelekcji Pana Franciszka, pełnej zaangażowania i pasji oraz degustacji my również doceniliśmy jego wartość i walory smakowe.  

Nasza konferencja tradycyjnie zakończyła się, podsumowaniem, wręczeniem certyfikatów oraz licznymi podziękowaniami, które popłynęły nie tylko z ust Dyrekcji Szkoły, organizatorów ale przede wszystkim od uczestników. Co odbieramy jako wyraz zadowolenia z udziału w szkoleniu.  Mamy nadzieję, że czas spędzony w naszej szkole  był bogaty w nowe doświadczenia, miłe przeżycia i niezapomniane chwile. Ze swojej strony dziękujemy prowadzącym p. Dorocie i Tomaszowi Ryglom oraz uczestnikom za ich otwartość, entuzjazm i stworzenie ciepłej atmosfery.

To był świetny pomysł, który dzięki pracy i zaangażowaniu wielu osób udało nam się zrealizować. Wszystkim dziękujemy!

 

M. Falbowska

Foto: M. Falbowska, I. Jastrzębska, M. Kuczewska

Przeczytano: 121 razy. Wydrukuj|Do góry

Szkolenie Dieta Wegańska 2019.

baner_stopka