Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

15 maja 2019 20:28 | Aktualności

Piknik „Poznaj Dobrą Żywność” w Warszawie z naszym udzialem.

 W dniu 11 maja na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie odbył się Piknik Poznaj Dobrą Żywność „Polska smakuje”. Piknik „Poznaj Dobrą Żywność” jest corocznym wydarzeniem promującym polską żywność organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ma ono na celu promowanie polskich producentów, polskich wyrobów i zachęcanie do zainteresowania się regionalnymi produktami, które nie są produkowane przez olbrzymie koncerny.

Na Służewcu swoje produkty prezentowało ponad 100 firm. Byli to producenci, których wyroby otrzymały znak „Poznaj Dobrą Żywność”, a także wytwórcy produktów z oznaczeniami geograficznymi, produktów regionalnych i tradycyjnych oraz ekologicznych. Można było spróbować specjałów z różnych stron naszego kraju, m.in. "Oleju Keslera", który prezntował sąsiad naszej szkoły, Pan Franciszek Kesler ze Starego Lubiejewa.

W czasie pikniku odbył się mazowiecki półfinał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”,organizowany  przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla Kół Gospodyń Wiejskich. W trakcie konkursu 10 najlepszych kół gospodyń wiejskich z woj. mazowieckiego zaprezentowało wybraną przez siebie potrawę charakterystyczną dla tradycji kulinarnych swojego regionu.

Podniebienia jury podbił dziki bigos z dziczyzną i czerwoną porzeczką przygotowany przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Łuzkach. Drugie miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Korniczanki” ze Starej Kornicy za golonkę faszerowaną duszoną w ciemnym piwie, a miejsce trzecie Koło Gospodyń Wiejskich w Szulborzu Wielkim(powiat ostrowski!) za policzki wołowe w sosie z grzybów leśnych z kaszą gryczaną. Autorki najlepszej potrawy pojadą na finał do Poznania.

Pokazy kulinarne, wystawa zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych, prezentacja ofert gospodarstw agroturystycznych, a także wystawa zwierząt hodowlanych.Te wszystkie wydarzenia  miały miejsce na pikniku. To było prawdziwe święto polskiej wsi i polskiej żywności. Nie mogło nas tam zabraknąć! Naszą Szkołę reprezentował Pan Dyrektor Roman Malicki oraz pani Marta Falbowska, która w ramach współpracy z KOWR została powołana w skład jury konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”.

 

Tekst i foto: M. Falbowska

Przeczytano: 125 razy. Wydrukuj|Do góry

Piknik "Poznaj Dobrą Żywność 2019".

baner_stopka