Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::60 - lecie szkoły - Zjazd Absolwentów - 15 czerwca 2018::60 - lecie szkoły - Zjazd Absolwentów - 15 czerwca 2018

Aktualności

12 lutego 2018 18:55 | Aktualności

Podsumowanie warsztatów kuchni wegańskiej.

Piątek, 9 lutego to ważny dzień w naszej szkole. Od rana odbywały się ostatnie- podsumowujące cykl spotkań – warsztaty kuchni wegańskiej. Przypomnimy pokrótce jaki był cel i przebieg naszych spotkań…

Pomysłodawcami i prowadzącymi zajęcia byli Państwo Dorota i Tomasz Ryglowie – Ekologika, którzy pod patronatem fundacji FISE prowadzącej Inkubator Innowacji Społecznych –Transfer HUB-od edukacji do zatrudnienia - postanowili wykorzystać swoją pasję, wiedzę, doświadczenie, aby dać szansę młodym ludziom.

Jesteśmy pierwszą w Polsce szkołą, która brała udział w takim projekcie i tym samym w ogromnym stopniu zwiększyła szanse swoich uczniów na znalezienie zatrudnienia po ukończeniu nauki. Tematyka warsztatów idealnie odpowiedziała na potrzeby rynku pracy. Popularność wegańskich restauracji rośnie z dnia na dzień, rośnie również zapotrzebowanie na wegańskich kucharzy.

W projekcie brało udział 13 uczniów z kl III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Opiekunkami i koordynatorkami ze strony szkoły były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych - Małgorzata Gajewska i Marta Falbowska.

Kuchnia wegańska to dla nas nowe smaki, zapachy i techniki przyrządzania potraw. Szybko jednak zdobyła nasze serca i każde zajęcia zaskakiwały nas czymś nowym.

Na podsumowaniu projektu gościliśmy w naszej szkole przedstawicieli fundacji FISE – p. Katarzynę Binda i p. Oktawiusza Chrzanowskiego, ewaluatora projektu, p. Macieja Onyszkiewicza, przedstawiciela Pracowni Badań i Innowacji Społecznych „Stocznia”, Dyrekcję naszej szkoły, właścicieli restauracji oraz nauczycieli.

Ale bohaterami tej uroczystości byli nasi uczniowie, którzy fachowo, sprawnie i bardzo, bardzo smacznie przyrządzili przepyszne wegańskie dania. Na stole pojawiły się m.in.: zupa krem z dyni, burgery wegańskie, humus, falafele, naleśniki dyniowe z bananami i wiśniami, creme brule - oczywiście wegański:), spaghetti bolognese i carbonara w wersji wegańskiej oraz wegański bekon z kokosa.

Spotkanie przebiegło w przemiłej atmosferze. Głos zabrał pan dyrektor Roman Malicki oraz zaproszeni goście, podkreślając wyjątkową otwartość szkoły na innowacyjny projekt, świetną współpracę, zaangażowanie uczniów i nauczycieli oraz widoczne, już na tym etapie, efekty w postaci wspaniałych dań, a w perspektywie znalezienia dobrze płatnej i ciekawej pracy.

Jest jeden minus całego przedsięwzięcia – taki, że już się zakończyło...

Był to dla nas niesamowity czas, nowe doświadczenia, poznanie wspaniałych ludzi – Doroty i Tomka, którzy otworzyli dla nas swój dom i zawsze czuliśmy się u nich cudownie.

Dziękujemy Wam bardzo za wszystko i mamy nadzieję na kontynuację w przyszłości:).

 

M. Gajewska

Foto: M. Falbowska

Przeczytano: 271 razy. Wydrukuj|Do góry

Podsumowanie warsztatów wegańskich 2018.

baner_stopka