Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::60 - lecie szkoły - Zjazd Absolwentów - 15 czerwca 2018::Dzień otwarty - 25 kwietnia 2018. Zapraszamy!::60 - lecie szkoły - Zjazd Absolwentów - 15 czerwca 2018::Dzień otwarty - 25 kwietnia 2018. Zapraszamy!

Aktualności

20 grudnia 2017 13:37 | Aktualności

Pani Jadwiga Żach na seminarium naukowym w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W dniu 15.12.2017 roku w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa  i Gospodarki Żywnościowej odbyło się seminarium pt. „Innowacyjne trendy producenckie na międzynarodowych rynkach żywnościowych”. Referat wygłosił prof. Szczepan Figiel.

Trend w pojęciu ekonomicznym dotyczy zmiany działań w charakterze i nasileniu podmiotów ekonomicznych i gospodarczych. Trendy w produkcji żywności mogą być jakościowe i ilościowe. Osie kierunkowe trendów w żywieniowych innowacyjnych produktach dotyczą:

  • przyjemności;
  • zdrowia;
  • fizyczności;
  • wygody;
  • etyki.

Różnice między kontynentami i krajami dotyczące zmian w produktach żywieniowych są duże. Trendy innowacyjne w produktach żywnościowych dominujące we wszystkich krajach dotyczyły:

  • bogactwa wrażeń;
  • wyrafinowania;
  • medyczności;
  • trwałości użycia;
  • przyjemności.

Efekt globalizacji gospodarki światowej spowodował, że te trendy są podobne. Dalsza część wykładu dotyczyła zagadnień:

  • wpływu znajomości trendów na kierunki biznesowe;
  • związku  innowacyjnych trendów ze zdrowiem;
  • globalnego charakteru innowacyjnych trendów w produktach żywnościowych;
  • przyjemność konsumpcji i bogactwo wrażeń konsumpcyjnych to trendy najwyżej oceniane w świecie.

Dyskusja po zakończonym wykładzie toczyła się wokół następujących problemów:

  • przyszłość żywności modyfikowanej genetycznie GMO;
  • jakie innowacje są bezpieczne i dokąd prowadzą;
  • współpracy polsko – chińskiej w produkcji i przetwórstwie żywności;
  • zmieniających się trendach w konsumpcji zdrowej żywności – nie margaryna lecz masło,  konsumpcja jaj kurzych nie ma istotnego wpływu na poziom cholesterolu;
  • szybka żywność, „uberyzacja” segmentu spożywczego;
  • czy wystąpi trend sztucznej żywności?

Seminarium było bardzo interesujące.

 

J. Żach

Foto: IRRiGŻ

Przeczytano: 246 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry

Zdjęcia:

baner_stopka